• jokeriposse

MÖKKIETIKETTI

Päivitetty: helmi 13

Useimmille suomalaisille mökkeilyn kirjoittamaton säännöstö on elämän mittaan iskostunut mieleen. Heitä varten, joille mökkeily on vielä tuntemattomampaa kulttuuria, päätimme raapustaa tänne "mökkietiketin", joka toimii eräänlaisena pikakurssina mökkeilykulttuuriin. Mökillä asenne koostuu can-do mielentilasta, sisukkuudesta, huolettomuudesta, luonnon ja yksinkertaisen elämän arvostamisesta. Hienostelu ei kuulu mökille missään muodossa - oli sitten kyse pukeutumisesta, ruokailusta tai.. no yhtään mistään.


1. Sisukas asenne! Mökillä suomalainen sisu kukkii kauneimmillaan. Hyttyset saattavat pistää eikä järven vesi välttämättä ole linnunmaidon lämpöistä. Mökkikulttuuriin ei kuitenkaan kuulu pienistä napiseminen. Kunnon mökkiasenteessa mennään sisulla tuulta päin tai keksitään jokin oma luova viritys ratkaisemaan eteen tulevat ongelmat.


2. Huolet pois! Mökillä ei tarvitse asioiden olla niin justiinsa. Maali saa vähän rapista, astiat voi olla eriparia ja huonekaluja on usein paikkailtu. Mökillä asioiden ei kuulu olla priimaa, joten ei tarvitse murehtia jos ei ole hienoimmat vehkeet käytössä. Asioita saattaa myös mennä rikki tai kaikki ei välttämättä toimi täydellisesti - pienet vastoinkäymiset kuitenkin värittävät kokemusta, kunhan itse muistaa olla ratkaisuhenkinen eikä hötkyile pienistä.


3. Mökkimuoti vapauttaa! Mökille eivät kuulu designvaatteet ja korkokengät. Olet sitä mökkiuskottavampi mitä räjähtäneemmältä näytät. Klassiseen mökkityyliin kuuluu usein virttyneet t-paidat, ne kuluneet lemppariverkkarit ja -hupparit, mainoslippikset, kumisaappaat tai crocsit. Tuoksuna päivällä aurinkorasva ja illalla hyttysmyrkky. Miten ihanaa kun ei tarvitse näyttää hyvältä!


4. Ihana nostalgia! Mökille usein kulkeutuvat käytöstä poistuneet vanhat huonekalut ja tavarat. Tämä tarjoaa loistavan tilaisuuden nostalgisoinnille. Läppärit ja tabletit ja muu tietotekniikka kannattaakin jättää suosiolla kotiin ja keskittyä perinteisempään viihteeseen, kuten muiden seuraan, kirjoihin, seura- ja lautapeleihin tai ota vaikka nokoset riippumatossa!


5. Vaivannäkö palkitsee! Mökillä kaikki ei aina mene putkeen eikä tarjolla ole kaupunkielämän arjen luksusta. Mökkeily on kaukana hotellimajoituksesta. Pienessä selviytymismoodissa pääsee elämänmakuun. Kun sun tarttee saada saunan kiukaaseen tulet, eikä riitä vain napin kääntäminen - kyllä ne löylyt tuntuvat kummasti paremmalta! Mökillä pienistä asioista saa onnistumisen kokemuksia ja työn hedelmistä nauttii aivan omalla tavallaan!


6. Kikkailemalla helpommin! Koska mökillä asioiden eteen joutuu näkemään hieman ekstravaivaa, on kirjoittamattomaksi säännöksi muodostunut se, että tietynlainen "tuhlaavaisuus" jää kaupunkiin. Esimerkiksi jokaiselle kahville ei oteta uutta kahvikuppia, vaan vanha huljautetaan puhtaaksi – jääpä lopuksi vähemmän tiskattavaakin! Onneksi mökillä astiat ovat usein eriparia, joten se helpottaa oman kupin muistamista!


7. Rennot pöytätavat! Mökillä aikaa vietetään mahdollisimman paljon ulkona, jotta saadaan ilo irti Suomen lyhyestä kesästä. Kokkaus hoidetaan pääsääntöisesti grillipaikalla. Ruokaostokset kukin mökkiläinen nappaa mukaansa mökkimatkan varrelta. Hienot pöytäetiketit eivät usein mahdu mökin kesäkeittiöön. Grillistä napsitaan ruokaa sitä mukaa kun sitä valmistuu ja ruoka nautitaan tiskaamisen välttämiseksi kertisastioilla, jotka ruokailun päätteeksi poltetaan grillissä tai käytetään saunan kiukaan sytykkeinä.


8. Luontoäidin sylissä! Mökkeillessä pääsee luonnon helmaan. Tämän takia on itsestään selvää, että luonnosta pidetään myös huolta. Roskia ei heitellä luontoon, syömättä jäävät kalat vapautetaan takaisin järveen ja tupakantumpit löytävät tiensä tuhkakuppiin.


9. Turvallisesti vesillä! Uiminen, veneily ja kalastus sekä muu rannalla hengailu kuuluu aukottomasti mökkeilyyn. Huomaathan, että erityisesti tyynellä järvellä äänet kantautuvat pitkälle ja pitkienkin matkojen päässä saatetaan kuunnella keskustelua. Pidä rannalla desibelit maltillisena ja juttele salaisuudet sisätiloissa! Turvallisuuden nimissä veneilemään lähtiessä täytyy aina pukea veneilyliivit päälle eikä uimaan saa lähteä humalassa.

9. Kaverille kanssa! Saunassa mietitään myös seuraavia saunojia. Lisätään lähtiessä puita kiukaan alle, ettei löylyt pääse viilenemään. Muuripadassa lämmitettyä vettä ei käytetä loppuun, jollei tiedä olevansa päivän viimeinen saunaporukka. Muuripataan voi myös lisätä vettä ja puita, jos lämmintä vettä tulee käytettyä runsaasti. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, ettei kukaan jää yksin saunaan - viimeisinä poistuvat huolehtivat kaikki mukaan!


10. Hyvää yötä! Mökillä kuuluu repäistä irti arkirutiineista. Yksi haluaa nukkua tavanomaista pidempään, kun taas toinen nauttii herätä aikaiseen aamuun luonnonhelmassa ja lähteä hengittelemään raikasta ilmaa. Onkin kirjoittamaton sääntö, että pitkään valvovat ja aikaisin heräävät eivät metelöi siellä, missä nukutaan. Mökillä voi napata iltaoluet tai aamukahvit ja mennä nauttimaan ne grillipaikalle, laiturille tai vaikkapa aittaan, jolloin ei tarvitse kuiskutella ja muut saavat unta.

20 katselukertaa
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

© 2023 by Frais. Proudly created with Wix.com